Wedden op Darts

De dartsport is omgeven door veel spektakel. En het wordt allemaal nog spannender zodra je op de vele wedstrijden en toernooien gaat wedden. Lees op deze pagina alles over wedden op darts bij de online bookmakers!

Start vergelijkenarrow

Darts wedden bij bookmakers

Waar denk jij aan als The Power van Snap uit de speakers klinkt? Echte dartfans gaan meteen terug in de tijd en denken aan de grote overwinningen van een van de succesvolste spelers allertijden: Phil Taylor. De dartsport heeft wereldwijd gezien een kleine groep met enthousiaste fans. Maar in Nederland en vooral Groot-Brittannië is de sport al jarenlang razend populair. Bij het Nederlandse publiek ontstond de passie voor de dartsport toen Raymond van Barneveld in de jaren ’90 vanuit het niets doordrong tot de WK-finale. Sindsdien kunnen we niet genoeg one hundred and eighties horen. Darten is ook een perfecte sport voor iedereen die van gokken houdt. Je kunt gaan wedden op de winnaar, het aantal 9-darters of de hoeveelheid legs. Of zet je geld eens in op de speler die de meeste pijlen in de triple 20 gooit. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om winst te maken met jouw dartkennis.

De wereld van doubles, triples en bull’s eyes

Bij een dartwedstrijd vliegen de doubles en triples je om de oren. En wat te denken van bull’s eye? Het middelste punt van het bord staat misschien wel garant voor de bekendste term uit de dartwereld. Toch is de bull’s eye niet het punt waar darters hun pijlen normaal gesproken op richten. Zij gaan voor het vlak dat de meeste punten oplevert: triple 20.

Een goede darter moet over twee kwaliteiten beschikken. Hij heeft een stabiele hand nodig én moet snel kunnen rekenen. Dartwedstrijden bestaan uit legs en sets. Spelers starten hun legs meestal met 501 punten. De kunst is om die 501 punten zo snel mogelijk naar 0 te krijgen. Dit is niet alleen een kwestie van de ene triple 20 na de andere gooien, want het dartspel is aan de nodige regels gebonden. De belangrijkste belemmering? Elke leg moet eindigen met een dubbel. En juist die eis leidt tot het nodige rekenwerk. Zo moeten darters vaak in een paar seconden beslissen op welk vlak ze zich richten om een goede uitgooi te hebben. Komt de voorlaatste pijl niet op de gewenste plek op het bord terecht, dan moeten de darters snel een alternatief bedenken. Daarbij zit altijd die ene eis in hun achterhoofd: uitgooien kan alleen op een dubbel.

Van kroegsport naar een populaire volkssport met veel spektakel

Darts was lange tijd een kroegsport. Hoewel er nog steeds een soort kroeg-imago omheen hangt, is darts de laatste jaren toch uitgegroeid tot een echte volkssport. Dat nieuwe imago is zeker niet door de hele wereld omarmd. Dartwedstrijden zijn vooral populair bij het Britse en Nederlandse publiek, en ook de darters zelf komen voornamelijk uit Groot-Brittannië en Nederland. Maar ondanks dat darts op wereldniveau een kleine sport is, trekken de toernooien toch volle zalen.

De toernooiorganisatoren doen er graag alles aan om het trouwe dartpubliek op te zwepen. Dat begint al op het moment dat de darters het podium oplopen. Waar er bij andere sporten hooguit enthousiast door het publiek wordt geklapt, hebben de darters allemaal hun eigen muziek uitgekozen. Als je de eerste tonen van Seven Nation Army hoort, weet je meteen dat Michael van Gerwen eraan komt. De flamboyante Peter Wright kiest dan weer voor Don’t Stop the Party van Pitbull. Met de keuze voor hun muziek proberen de darters zowel zichzelf als het publiek op te zwepen. Een vergelijking met de Romeinse gladiatoren kan hierdoor niet uitblijven. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de bijnamen die de darters zichzelf toe-eigenen. Fans weten meteen over wie het gaat als The Spider, The Flying Scotsman of Mighty Mike naar voren wordt geroepen. Ook de omroeper op het podium heeft een belangrijke rol in het enthousiast maken van het publiek. Zijn ‘one hundred and eighty! is meteen goed voor een juichende zaal. Wie durft nu nog te beweren dat darts een saaie sport is?

Wedden op wedstrijden van de BDO en PDC

De dartsport is omgeven door veel spektakel. En het wordt allemaal nog spannender zodra je op de vele wedstrijden en toernooien gaat wedden. Darttoernooien worden georganiseerd door de dartbond. Dat klinkt overigens eenvoudiger dan het is. Want waar de sportbonden normaal gesproken goed samenwerken, is er in de dartwereld een splitsing ontstaan. The World Darts Federation (WDF) is de drijvende kracht achter de WK’s en EK. Maar voor de overige grote toernooien zijn de darters afhankelijk van de twee concurrerende Britse dartbonden.

Darters moeten een keuze maken bij welke bond ze zich aansluiten. Gaan ze voor de British Darts Organisation (BDO) of de Professional Darts Corporation (PDC)? Elke bond heeft zijn eigen toernooien en dus ook zijn eigen kampioenen. Hoewel de concurrentie groot istrekt de BDO toch steeds meer aan het kortste eind. De bond heeft tegenwoordig nog maar twee toernooien onder zich die écht aanzien hebben. Dit zijn de Winmau World Masters en het World Professional Darts Championship, dat wordt gezien als het officieuze WK. De PDC heeft naast zijn eigen World Darts Championship nog een groot aantal andere toernooien op het programma staan. Je kunt bijvoorbeeld gaan wedden op de World Grand Prix, World Matchplay, de Premier League Darts of de Grand Slam of Darts. Hiermee is de lijst van PDC-toernooien trouwens nog lang niet compleet.

Pre-match en live wedden op darts

Voor liefhebbers van de dartsport zijn er heel wat weddenschappen om uit te kiezen. Neem je graag de tijd om de spelers en de wedstrijd rustig te analyseren, dan is een pre-match weddenschap de beste optie voor jou. Bij pre-match weddenschappen geef je je voorspelling door vóórdat de wedstrijd begint. Zodra de darters eenmaal het podium opkomen, kun je niets meer veranderen. Het is dus maar te hopen Michael van Gerwen vanaf de eerste worp goed in de wedstrijd zit. Anders kan het zomaar gebeuren dat zowel hij als jij verliest.

Wil je net zoveel spanning voelen als een darter die op het grote podium staat? En durf je snel beslissingen te nemen als dat nodig is? Wie weet ga je dan wel voor een live weddenschap. Bij veel bookmakers is het mogelijk om live te wedden op de grotere darttoernooien. Je wacht tot de darters hun eerste pijl gooien en vanaf dat moment is het tijd om de wedstrijd nauwgezet te volgen. Wacht niet te lang met inzetten, want ook de bookmakers kijken mee. Zij mogen de quoteringen gewoon aanpassen terwijl het duel bezig is. Maar juist dat maakt live wedden zo spannend. Ben jij de bookmakers te snel af en lukt het jou om van die hoge quoteringen te profiteren?

Veel verschillende wedopties bij het darts

Darters hebben bij elke beurt drie pijlen om hun tegenstander mee te imponeren. In één gooibeurt kan er veel gebeuren. Met een perfecte one hundred and eighty kan een darter al een flink gat slaan als de tegenstander een misser heeft. Maar in het darts draait het niet alleen om de perfecte gooibeurt. Logisch dus dat er heel wat verschillende weddenschappen zijn om uit te kiezen.

☑️ Wie wint de wedstrijd?

Bij een dartwedstrijd is het man tegen man (of vrouw tegen vrouw natuurlijk). Goed spel is belangrijk, al is er uiteindelijk maar één ding dat telt. Want wie weet uiteindelijk het duel te winnen? In theorie heb je 50% kans dat je deze weddenschap wint. Als je je van tevoren goed verdiept in de spelers, dan kunnen de winkansen zomaar stijgen.

☑️ Wedden op het aantal legs en sets

Elke dartwedstrijd bestaat uit legs en sets. Het verschilt per wedstrijd hoeveel legs er nodig zijn om een set te winnen. Ook het aantal sets dat nodig is voor een winnende match, verschilt. Vaak gaat het om ‘best of 7’ of ‘best of 9’. Het kan erg interessant zijn om het aantal legs of sets als uitgangspunt voor je weddenschap te nemen. Hoeveel legs worden er volgens jou gespeeld voordat de winnaar bekend is?

☑️ Richt je op de pijlen die in het bord gaan

Darters hopen in de eerste fase van een leg zoveel mogelijk 180’s te gooien. Verloopt alles volgens plan, dan kunnen ze bij grote toernooien met 9 pijlen een leg uitgooien. Bookmakers zien hier mooie kansen in. Zo kun je gaan wedden op de darter met de meeste 180’s of de meeste 9-darters. Of vraag jezelf af of de wedstrijd wordt beslist met een 9-darter. Als alternatief kun je je ook gaan richten op de hoogste uitgooi.

☑️ Ga voor over/under of voor een handicap-weddenschap

Het is lastig om het exacte aantal legs te voorspellen. En de kans dat je voorspelling van het aantal 180’s uitkomt, is al helemaal klein. Daarom kun je bij veel bookmakers kiezen voor een over/under weddenschap. Wil je jezelf toch wat meer uitdagen en meteen profiteren van hoge quoteringen? In dat geval kun je gaan voor een handicap-weddenschap. Het is de vraag of de topfavoriet nog steeds wint als hij de wedstrijd begint met een virtuele achterstand.

Welke darter gaat het toernooi op zijn naam schrijven?

Darttoernooien bestaan vaak uit tientallen verschillende duels. Degene die het duel wint, komt een ronde verderHet winnen van een wedstrijd is voor darters nooit het hoogste doel. Stiekem hebben ze allemaal hun zinnen gezet op toernooiwinst. Voor gokkers biedt dit natuurlijk volop kansenBij de grote toernooien kun je vaak al weken van tevoren doorgeven wie er volgens jou gaat winnen. Zo’n vroege weddenschap levert in ieder geval mooie quoteringen op. De vraag is of je het risico durft te nemen óf dat je liever wacht tot de finale in zicht komt.

Voel je een winnaar door te wedden op darts

Professionele darters kunnen veel geld verdienen met het spelen van toernooien. Zo gaat de winnaar van de World Grand Prix of Darts naar huis met een geldprijs van 100.000 Britse pond (zo’n 115.000 euro). Voor de verliezend finalist ligt er alsnog 45.000 pond (ruim 50.000 euro) klaar. Maar het geld dat in de prijzenpot zit, wordt niet alleen verdeeld onder de meest succesvolle spelers. Een plek bij de laatste zestien levert 8.500 pond (bijna 10.000 euro) op, terwijl spelers die in de eerste ronde verliezen een bedrag van 5.000 pond (zo’n 5700 euro) ontvangen. Deze prijzenpot valt overigens in het niet bij het geld dat te winnen valt met het PDC World Darts Championship. Darters die dit toernooi winnen, kunnen zomaar een half miljoen rijker worden.

Je kunt natuurlijk passief toekijken hoe de darters toernooien winnen en hun geld bij elkaar verdienen. Toch is het veel slimmer om je kansen te grijpen en te gaan wedden op darts. Een dartweddenschap kan behoorlijk lucratief zijn, al moet je niet direct voor de hoogste quoteringen gaan. De kans dat dat een redelijk onbekende darter wint van dé topfavoriet, is nu eenmaal klein. Waarschijnlijk raak je je inzet dus kwijt in plaats van dat je profiteert van die extreem hoge quoteringen. Wanneer je voor een dartweddenschap gaat, zorg dan dat je goed weet wie er tegenover elkaar staan. De ranglijsten van de PDC en BDO kunnen je hier al bij helpen. Wed je op de winnaar van het toernooi, vergeet dan niet om het speelschema erbij te pakken. Een gunstig schema kan zomaar voor een verrassende finalist zorgen.

Op zoek naar weddenschappen met hoge quoteringen?

Het dartspel bestaat al honderden jaren. De Engelse koning Henry VIII (1491 – 1547) was volgens de overlevering al een groot liefhebber van het spel. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de dartsport pas echt populair. Er kwamen meer en meer wedstrijden én er werd steeds vaker op het darts gegokt. In de afgelopen honderd jaar is het aanbod qua weddenschappen alleen maar groter geworden

Als gokker weeg je de quoteringen af tegen het risico. De quoteringen moeten aantrekkelijk zijn, maar er moet ook een goede winkans zijn. Bij een wedstrijd tussen de nummer 3 en de nummer 80 van de ranglijst, zullen de bookmakers behoorlijk eensgezind zijn over de uitkomst. Dit levert dus weinig winst op. Wil je toch op deze wedstrijd wedden én ga je graag voor hoge quoteringen? Weet dan dat de ene wedoptie standaard meer oplevert dan de andere. Een handicap-weddenschap en de Highest Checkout kunnen bijvoorbeeld erg interessant zijn. Ook toernooiweddenschappen leveren van vaak hogere quoteringen op dan een losse wedstrijd. Neem even de tijd om verschillende weddenschappen met elkaar te vergelijken en misschien levert dat ene potje darts wel een mooi geldbedrag op.

Een goede darter moet over twee kwaliteiten beschikken. Hij heeft een stabiele hand nodig én moet snel kunnen rekenen. Dartwedstrijden bestaan uit legs en sets. Spelers starten hun legs meestal met 501 punten. De kunst is om die 501 punten zo snel mogelijk naar 0 te krijgen. Dit is niet alleen een kwestie van de ene triple 20 na de andere gooien, want het dartspel is aan de nodige regels gebonden. De belangrijkste belemmering? Elke leg moet eindigen met een dubbel. En juist die eis leidt tot het nodige rekenwerk. Zo moeten darters vaak in een paar seconden beslissen op welk vlak ze zich richten om een goede uitgooi te hebben. Komt de voorlaatste pijl niet op de gewenste plek op het bord terecht, dan moeten de darters snel een alternatief bedenken. 

toggle off
Gokreclame uitschakelen.